Εθελοντική αιμοδοσία στο 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Τρίτη 20-2-2024 – Μια  πρότυπη συνεργασία της Παιδαγωγικής Ομάδας Σχεδίου Εrasmus+ ΚΑ122 “ Volunteering begins at School”  και του «Αιματοκρήτη»/Project 17+

Εθελοντική αιμοδοσία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Λ. Σκεπετζή 31)  την Τρίτη 20/2/24 και ώρες 9:30-13:30.

Πρόκειται για μια  πρότυπη διοργάνωση που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Αιματοκρήτη/Project 17+ & της Παιδαγωγικής Ομάδας Σχεδίου Εrasmus+ ΚΑ122 “ Volunteering begins at School” με στόχο την ανάδειξη της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας και της αξίας του εθελοντισμού.

Η αιμοδοσία απευθύνεται σε μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και όποιον επιθυμεί να συμμετέχει.

Οδηγίες για τους αιμοδότες

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες/ γυναίκες από 17-65 ετών που είναι πάνω από 50κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι μαθητές που δεν είναι ακόμη ενήλικες πρέπει να προσκομίσουν επίσης υπεύθυνη δήλωση μέσω gov. (συγκατάθεση) γονέα. Η χρήση μάσκας συστήνεται εντός της μονάδας αιμοδοσίας. 

Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές του Αιματοκρήτη θα είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία. Στο χώρο της αιμοδοσίας κάθε αιμοδότης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την διαδικασία δημιουργίας ψηφιακού λογαριασμού στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών και την έκδοση της ηλεκτρονικής ατομικής κάρτας αιμοδότη σε περίπτωση που δεν την έχει ακόμα προμηθευτεί

Σημαντικό είναι ότι στον Αιματοκρήτη και τους συνεργαζόμενους φορείς δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. To αίμα συλλέγεται και προσφέρεται στα νοσοκομεία για να μεταγγιστεί όποιος έχει ανάγκη. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης/τρια έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που έχει προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής του ή οικείων του προσώπων.

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) και δειγματοληψίες σιέλου για τους αιμοδότες από 18-45 ετών.

Πρότυπη ενημέρωση για τη σχολική κοινότητα

Ενεργό ρόλο είχαν οι μαθητές,ως εθελοντές και οι ίδιοι, στην οργάνωση του σεμιναρίου για τους συμμαθητές τους που πραγματοποιήθηκε διαμορφωμένο ανά τάξη από τον Αιματοκρήτη ενώ webinars υλοποιήθηκαν για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Δόθηκαν δειγματοληπτικά ερωτηματολόγια για τους μαθητές που παρακολούθησαν την ενημέρωση ενώ δημιουργήθηκε οπτικοακουστικό ενημερωτικού υλικού που προβλήθηκε σε οθόνη στην είσοδο του σχολείου παράλληλα με τη διανομή έντυπου υλικού. Το 15μελές του σχολείου μάλιστα δημιούργησε βίντεο προβολής της αιμοδοσίας που αναρτήθηκε στα social media προσκαλώντας μαθητές, γονείς και φίλους να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή του εθελοντισμού.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορεί όποιος επιθυμεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα: 2810239773 και  6978247010 και e-mail: aimatocritis@hotmail.com –www.aimatocritis.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί